Turismo lento – Slow Tourism

percorso in bicicletta agosto 2012 102  peschi in fiore

La filosofia di Slow food è ben conosciuta. Come vorrei fosse ugualmente ben conosciuta la filosofia di “Slow Tourism” o turismo lento. Visitare chiese, musei, monumenti è certamente importante; comprendere l’atmosfera, lo stile di vita, il clima di un luogo è altrettanto importante. Sedersi all’ombra di un enorme tiglio, sulla riva di un fosso, che fa parte di un sistema d’irrigazione cistercense medioevale, e osservare le farfalle, le libellule, gli uccelli, dà un senso al tempo e al luogo incomparabile. Camminare lungo i filari del frutteto in fiore è una delizia rara. Mangiare ciliegie, prugne, albicocche, mele o pere appena colte è un piacere speciale. Tutte queste emozioni le potrete provare all’agriturismo Santa Maria Bressanoro.

 

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Slow food is a well-publicised approach to dining. I wish there was a similar attitude to slow tourism. Visiting churches, museums and monuments has a certain importance, but taking time to absorb the atmosphere, life-style and climate of a place is equally important. To sit in the shade of a huge linden tree beside a creek that is part of medieval Cistercian irrigation system, watching the birds, butterflies and dragonflies, can give a better sense of place. Walking along row of flowering fruit trees is a rare delight. Eating freshly picked cherries, plums, apricots, apples or pears is a special pleasure.

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Un pensiero su “Turismo lento – Slow Tourism

  1. Bob Merlin

    I really like the idea of “Slow Tourism” so it is possible to appreciate the the the seasons as well as the people you are visiting — and the people from Le Valli and Castelleone are well worth getting to know.

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